Başkan Ulaş; Ülkenin kasasını boşaltıp yükü esnafa yüklediler

Faiz oranlarının açıklanması sonrasında, özellikle esnaflarda bu kredilerin ödenmesi noktasında çok ciddi bir karamsarlık oluştu. Bu faiz oranlarına karşı büyük girişimlerde bulunan Elâzığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Mitat Ulaş, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Özel Haber: Dilan Tuğba MACİT / Faik AKGÜN

CUMHURİYET TARİHİNDE BÖYLE BİR ANLIK DEĞİŞİMLE KARŞI KARŞIYA KALINMADI

Elâzığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Oda Başkanı Mitat Ulaş; “Malumunuz üzere, bizim ilimizde olduğu gibi ülkemizin farklı illerinde de esnaflara yönelik Esnaf Sanat Yer Hareketi kooperatifler tarafından kredi kullandırılmaktadır. Bunun cazip olmasının ana teması da özellikle düşük faiz olmasıdır; normal faizlerden biraz daha düşük olması nedeniyle esnaflarımızın tercih merkezi olmuştur. Cumhuriyet tarihine bakıldığında, kurulduğu günden itibaren ülkemizin böyle bir anlık değişimle karşı karşıya kaldığı görülmemiştir. Ta ki 2024 yılına kadar gerçekleşene kadar. Geçmişe dönüp baktığımızda, bu kredilerin kullandırılması sürecinde esnaflarımızın yaşadığı sorunlar nedeniyle kolay kredi kullandırılması mümkün değildi. Ancak şehrimizde 4 tane kritik kefalet kooperatifimiz mevcuttur. Bu kooperatiflerin çokluğu ile esnaflarımızın krediyi kullanması biraz daha kolaylaşmıştır. Esnaflarımız bu kredileri kullanırken özellikle banka tarafında bir sözleşme imzalanmaktadır. 2024 yılı içerisinde geçmişe dönük kullandırılan kredilere oran değişimi meydana geldi. Bu durumu her ne kadar bir sözleşmeyle mükellefler arasında tutunmuş olsalar da aslında esnaflara bildirmeleri ve tebrik etmeleri lazımdı. Bankacılık sektöründeki bu durumun esnaflar tarafından bilinmesi için, gerek krediyi kullanan mükelleflere tebligat yapılması gerekse o süreçten sonraki bir dönemde bu bilgilendirmenin yapılması gerekirdi.”

“ESNAF KREDİLERİNE %11 ARTIRIMA TEPKİLİYİZ”

Başkan ulaş; Esnafımızın 2-3 yıl önce kullandığı kredilere %11 oranında bir artırım geldi. Bu durum, faizlerin hızlı bir şekilde artışıyla kredilerin güncellenmesini ve oransal uyum sağlanmasını gerektiriyor. Özellikle şahsımız ve odamız olarak büyük bir mücadele verdik. Milletvekillerimizle, oda başkanlarımızla koordineli toplantılar düzenledik. Yetkili mercilerle canlı yayın görüşmeleri sağladık ve taleplerimizi ilettik. Ancak, tüm bu çabalarımıza rağmen değişiklik sağlanamadı,” dedi.

Ulaş, yapılan görüşmelerde Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanlığı gibi yetkililere taleplerini ilettiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti. “Şehirdeki tüm mekanizmalar mükemmel bir uyum içinde koordine oldu. Ancak, Elâzığ’ın deprem bölgesinde olması gibi durumlar, bizim hakkııızın verilmemesine neden oldu. Osmaniye gibi illerle kıyaslandığında, bizim yaşadığımız etkiler çok daha büyük ve somut. Deprem, COVID-19 ve diğer ekonomik zorluklarla mücadele eden Elâzığ’ın hakkı bu yardım ve destekti.”

 “FAİZ ARTIŞLARI ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKTI”

Başkan Ulaş; “Faiz Artışları Esnafı Zor Durumda Bıraktı”diyerek esnafın çektiği zorluklara şu şekilde değindi;

Başkan Ulaş ; Esnafımızın 2-3 yıl önce kullanmış olduğu kredilere %11 oranında bir artırım geldi. Bu, faizlerin hızlı artışıyla beraber kredilerin tekrardan güncellenmesi anlamına gelmektedir. Bu oran artışı, esnaflarımızın uyum sağlamak zorunda kaldığı bir durumdur. Özellikle şahsımız ve odamız olarak büyük bir mücadele verdik. Milletvekillerimiz ve oda başkanlarımızın koordinesinde toplantılar gerçekleştirildi. Toplantılar esnasında yetkili mercilerle canlı yayın görüşmeleri sağlandı ve talepler iletildi. Akabinde, tüm oda başkanlarımızın da davet edildiği ve kısmi olarak bazı oda başkanlarımızın Ankara’da görüşmeler sağladığı toplantılar sonucunda maalesef bir değişiklik ortaya çıkmadı” dedi.

“ESNAFI BÖYLE Mİ DESTEKLEYECEKSİNİZ?”

Başkan Ulaş ;”Şehirdeki dinamiklerin yetersizliğinden söz edemem. Çünkü dinamikler, koordinasyonla birlik sağladı. Gücümüz yetmedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri olmadığı için sonuç alamadık. Maliye Bakanımız ise Allah’a emanet. Kardeşim, bu ülkede esnafı böyle mi destekleyeceksiniz? Ülkenin kasasını boşaltıp, sonra her zaman olduğu gibi esnafa yüklenmek kabul edilemez. Biz esnaflar olarak, esnaf temsilcileri olarak denetleme mekanizmasının dışında değiliz. Aslında, biz kredilerle ilgili sürecimizi tamamladık. Ancak, faiz oranlarının artışı ve bu haksız uygulamalar karşısında esnafımız büyük sıkıntı yaşıyor.Yapılan bu uygulamalar, esnafımızı daha da zor duruma sokuyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Biz sadece adil bir muamele istiyoruz. Esnafa yüklenmek yerine, ekonomik politikaları gözden geçirin ve bu haksız yüklerden vazgeçin.”

“DEPREM BÖLGESİ OLMANIN DEZAVANTAJINI YAŞADIK”

Başkan ulaş ; “Bu durumun tek bir dayanağı var, o da Elazığ’ın deprem bölgesinde olmasıdır. Eğer deprem bölgesi olmasaydı, kesinlikle bunu gündeme bile alamazdınız. Ancak biz, deprem bölgesinde olmamız hasebiyle muaf tutulduk. Bu durum bizi rahatsız etti ve tepkimizi ortaya koyduk. Çünkü Osmaniye, bizimle kıyaslandığında bizim kadar etkilenmemiştir. Biz, o süreçte iki depremi de birebir yaşayan bir şehiriz. Ayrıca COVID-19 döneminde de etkilendik. Maraş merkezli iki deprem ve Elazığ depreminden sonra ekonomik zorluklarla boğuştuk.”

“ELAZIĞA UYGULANAN EKONOMİK ZORLUKLAR VE HAKSIZLAR VAR”

Başkan Mitat Ulaş ;”Elâzığ depreminde ve sonrasında, ekonomik dalgalanmalardan ve faiz oranlarının artışından ciddi şekilde etkilendik. O dönemde bütün ülke etkilendi ama biz, birçok zorluktan geçtik. Bu yüzden bu bizim hakkımızdı ama vermediler. Bunu şehirdeki dinamiklerin yetersizliğinden diyemem çünkü dinamikler, koordinasyonla birliktelik sağlayarak bir araya geldiler. Gücümüz yetmedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri olmadığı sürece, bu durumun değişmeyeceği anlaşılıyor.”

“ESNAFIN KÜÇÜLMESİNE ENGEL OLUNMALI”

Başkan Ulaş; “Esnaflar olarak kredilerle ilgili sürecimizi tamamlamamız gerekiyor. Faiz oranlarındaki bu artış, esnaflarımızın sermayesinden harcamalarına ve ileride daha fazla küçülmelerine neden olabilir. Herkes kendi hesaplamalarını yapmıştır ve bu ani artışlarla zor durumda kalmıştır.”

“SADAKAT VE BAĞLILIK YETERLİ OLMUYOR”

Elazığın devletinin sadakatine değinene başkan ulaş; “Elazığ, devletine ve milletine sadık bir şehir olmuştur. Ancak görüyoruz ki sadakat ve bağlılık yeterli olmuyor. Elazığ’ın hakkı olan bu desteği alamaması büyük bir haksızlık,” başkan ulaş ;Maliye Bakanlığı’nın politikalarını hedef aldı. Ulaş, mevcut ekonomik şartların esnafları nasıl zora soktuğunu vurgulayarak, devletin adalet ilkesinden saptığını belirtti.

“Esnaflar Kredilere Muhtaç Olmamalı”

Başkan Ulaş, esnafların kredilere muhtaç olmadan işlerini sürdürmeleri gerektiğini belirterek, piyasa şartlarının bu durumu imkansız hale getirdiğini söyledi. “Piyasalar durgun, adeta kilitlenmiş durumda. Bayram sonrası bile bu durgunluk devam ediyor,” dedi.

“Devletin Adaleti Nerede?”

Ulaş, Maliye Bakanlığı’nın politikalarını kabul etmediğini vurguladı. “Devletin adaleti önemlidir. Adaleti tesis edersen, devletin varlığını ortaya koyarsın. Ama şu an devlet adaleti sağlamıyor,” diye konuştu.

“Merkez Bankası’nın Açığı Nerede?”

Maliye politikalarını sert bir dille eleştiren Ulaş, Merkez Bankası’nın 820 milyar liralık açığının hesabını sordu. “Kamuya yapılan lüzumsuz yatırımlara neden dur demiyorsunuz? Tüm yükü esnafa yüklemek adalet mi?” ifadelerini kullandı.

“Esnaf Sürekli Mağdur”

Denetimlere karşı olmadıklarını belirten Ulaş, ancak tüm yükün esnafa yüklenmesini eleştirdi. “Elazığ, 5 yıldır, 8 yıldır sürekli sorunlarla boğuşuyor. Denetimlerinizi yapın, ama adaleti sağlayın. Bir anda esnafın karşısına çıkıp boğazlarını sıkarsanız, bunun vebali büyük olur,” dedi.

“Büyük Marketler Açılıyor, Küçük Esnaf Çırpınıyor”

Küçük esnafın sürekli daraldığını söyleyen Ulaş, her köşede büyük marketlerin açıldığını, ancak küçük esnafın yok olmaya mahkum edildiğini belirtti. “Bu adil mi? Elazığ’da yerel esnaf nasıl savaşacak? Kötü durumdayız ve bu görülmüyor,” dedi.

“Esnafa Şikayet Teşviki Utanç Verici”

Maliye Bakanı’nın vatandaşı esnafı şikayet etmeye teşvik etmesini kınayan Ulaş, “Bu adaletli bir yönetim değil. Esnafın yanında çalışan bir elemanın maliyeti 30-35 bin lirayı buluyor. Bu yük esnafın sırtına yükleniyor,” dedi.

“Esnaf Kepenk Kapattığında Ne Yapacaksınız?”

Bu politikaların birçok esnafın kepenk indirmesine sebep olacağını belirten Ulaş, “Her gün, ‘Ülkelerin lokomotifi esnaftır, işverendir, sanayicidir’ deniyor. Ama esnaf olmazsa, işveren olmazsa, sanayici olmazsa bu ülke nasıl büyüyecek?” ifadelerini kullandı.

Başkan Mitat Ulaş, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Allah, esnaflarımızın, şehrimizin ve ülkemizin yardımcısı olsun. Bizler esnaflarımızın sesi olacağız, onların yanında duracağız. Ancak bu böyle gitmez, esnaflarımızı günah keçisi yapamazsınız!”

Lütfen Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir