Başkan Aksu: “Öğrencilerin Neyi Tercih Edeceklerini İyi Düşünmeli”

Kurs Der Başkanı Veli Aksu üniversite tercih dönemi yaklaşırken öğrencilere tavsiyede bulunarak neyi seçeceklerini iyi düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Başkan Aksu ayrıcaTürkiye’nin kişi başına düşen üniversite öğrenci sayısında açık ara Avrupa’nın zirvesinde yer aldığını da belirtti.

Başkan Veli Aksu: “Eurostat verilerine göre Avrupa’da nüfusa göre en çok üniversite öğrencisi Türkiye’de yer alıyor. 2019 verilerine göre Türkiye’de bin kişiye düşen üniversite öğrenci sayısı 95’di. İkinci sıradaki Yunanistan’da bu sayı 74 iken AB ortalaması 38 olmuştu. Geçenlerde Euronews’ te (Avrupa ağırlıklı yayın yapmakta olan çok dilli haber kanalı) bir haber yayınlandı. Türkiye’de 2018-2022 yılları arasındaki beş yılda 1 milyon 957 bin üniversite öğrencisi okulu bıraktı. Türkiye kişi başına düşen üniversite öğrenci sayısında açık ara Avrupa’nın zirvesinde yer alıyor. Mezun sayısının artmasıyla “üniversiteli işsizler” kitlesi de genişliyor 2015-2022 arasında 2,3 milyon öğrenci üniversiteden ayrılırken bunun neredeyse 2 milyonu son beş senede gerçekleşti. Bırakılan üniversitelere baktığımızda eski ve köklü birçok okul da yer alıyor. Yani gençlerimiz başarı olarak %1’lik dilime girip sonra okulu bırakmak zorunda kalıyor. Bunun tabi birçok nedeni var. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, geleceğe dair umutların azalması, yurt dışına gitme isteği, iş bulmaya dair olan inancın kaybolması, üniversite mezunu olmanın artık değersiz olması ilk başta sayabileceğimiz gerekçeler. Adı üniversite mezunu ama asgari ücret düzeyinde bile iş bulamayan kitlelerimiz var. Üstüne bir de iş bulma konusunda nepotizmin varlığı da ayrıca can yakıyor ve umutsuzluğa neden oluyor. Tercih yaklaşırken öğrencilerin Neyi tercih edeceklerini iyi düşünmeli.”

Lütfen Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir