Asgari Ücret Yetmiyor, Temel Gıdalarda Dramatik Düşüş!

Bakan Işıkhan, “Göstergeler Olumlu” Diyor, Asgari Ücretlinin Sofrası Boşalıyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Göstergeler olumlu ilerliyor” diyerek asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıkladı. Ancak, gerçekler sokağın nabzında bambaşka bir hikaye anlatıyor.

HABER:Dilan Tuğba Macit

Enflasyon ve gıda fiyatlarındaki dramatik artış, dar gelirlinin sofrasını her geçen gün daha da boşaltıyor. İşte asgari ücretlinin kaybının çarpıcı rakamları:

Kıyma Artık Lüks Oldu

Ocak ayında asgari ücretle 100 kilogram kıyma alabilen vatandaş, haziran ayında bu miktarı 40 kiloya düşürdü. Kıymaya yapılan zam oranında asgari ücret artsaydı, bugün 42 bin TL olacaktı. Ancak şu an 17.002 TL.Tavuk Eti Uçtu, Sofralar KüçüldüOcak ayında kilogramı 32 lira olan tavuk eti, haziranda 92 liraya çıktı. Bu artışla birlikte ocakta 531 kilogram tavuk alabilen asgari ücretli, şimdi sadece 182 kilo tavuk eti alabiliyor. Tavuk etine yapılan zam oranında bir artış olsaydı, asgari ücret 48.880 TL olacaktı.

Beyaz Peynir Sofralardan Uçtu

Ocakta kilogramı 92 lira olan beyaz peynir, haziranda 210 liraya yükseldi. Bu da ocak ayında 185 kilogram peynir alabilen asgari ücretlinin, şimdi sadece 81 kilogram alabileceği anlamına geliyor. Bu durumda asgari ücret, peynire yapılan zam oranında 38.808 TL olmalıydı.

Zeytinyağı Cep Yakıyor

Ocak ayında litre fiyatı 117 lira olan zeytinyağı, haziranda 237 TL’ye çıktı. Ocakta 145 litre zeytinyağı alabilen asgari ücretli, haziranda 71 litreye düşürdü. Zeytinyağı zam oranına göre, asgari ücret 34.439 TL olmalıydı.

Ekmek Bile Lüks Oldu

Ocakta 8 TL olan ekmeğin fiyatı haziranda 10 TL oldu. Ocakta 2.125 ekmek alabilen asgari ücretli, haziranda 1.700 ekmeğe düştü. Ekmeğe yapılan zam oranında, asgari ücret 21.250 TL olmalıydı.

Rakamlar Çarpıcı, İsyan Büyük

Asgari ücretli, gıdadaki fiyat artışlarını karşılayabilmek için maaşının 42 bin TL, 48 bin TL, 38 bin TL, 34 bin TL ve 21 bin TL olması gerektiğini görüyor. Ancak, mevcut durumda 17.002 TL ile geçinmek zorunda. Göstergeler Işıkhan’a göre olumlu olabilir, ama asgari ücretlinin sofrası her geçen gün boşalıyor, temel gıdalara erişim zorlaşıyor, enflasyon alım gücünü düşürüyor. Acil olarak asgari ücretin güncellenmesi ve gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması gerekiyor.

Lütfen Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir