Mafyavari davranış cezasız kalmadı; Fırat’ta Tazminat Dönemi Başladı!

Fırat Üniversitesi’nde yetkililerin etik dışı ve hukuksuz davranışları kurumun milyonlarca lira zarar etmesine neden oldu. O. M Firması’na ait cihazlara hukuksuz bir şekilde el koydukları mahkeme kararıyla ortaya konan Fırat Üniversitesi Yetkilileri, sözleşmenin süresi dolmasına rağmen sözleşme konusu malzemeleri sözleşme sonrasında iade etmek üzere. teslim almış ise de malzemeleri O.M Firmasına teslim etmeyerek kurumun milyonlarca lira tazminat ödemesine neden oldular.

Özel Haber: Faik Akgün

Fırat Üniversitesi’nde yetkililerin etik dışı ve hukuksuz davranışları kurumun milyonlarca lira zarar etmesine neden oldu.

“Üniversiteyi zarara uğratanlar hakkında soruşturma açılmalı”

Cihazlarını almak için açtıkları davayı kazandıklarını ve çok sayıda davanın da sürdüğünü belirten O.M Firması Yetkilileri gazetemize yaptıkları açıklamada, Fırat Üniversitesi’nin mahkum olduğu sürecin başından bu yana Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, rektör yardımcıları ve diğer yetkililer tarafından bilindiğini dile getirerek savcıları Fırat Üniversitesi’ni zarara uğratanlar hakkında soruşturma açmaya davet ettiler.
“El koydukları malzemelerle tekrardan ihaleye çıktılar”
Fırat Üniversitesi’nin 2018 yılında çıktığı ihaleyi kazanan Elazığlı O. M Firması iş süresinin bitmesinin ardından yeniden çıkılan ihaleye giremediği için kendisine ait olan labaratuvar malzemelerini sözleşme gereği geri istedi. Ancak Fırat Üniversitesi yetkilileri O. M firmasına ait olan cihazları geri iade etmeyerek mafyavari bir şekilde el koydu. Üniversite firmaya ait olan bu malzemelerle tekrardan ihaleye çıktı.

Üniversiteye Milyonlarca lira Tazminat Cezası

İlgili ihalenin bir başka firmaya verilmesi sonrasında Fırat Üniversitesi yetkililerinden teknik cihazlarının teslim edilmesini isteyen O. M Firması’na teknik cihazlar geri iade edilmedi. Cihazlarını bu kez icra yolu ile almak zorunda kalan firma yetkilileri kira bedelinin ödenmesi ve cihazlarının yıpranması nedeniyle tazminat talep ederek tekrardan mahkemeye başvurdu. Fırat Üniversitesi’nin kazanılan davalar sonrasında kendilerine milyonlarca lira ödeme yapmak zorunda kaldığını ifade eden firma yetkilileri yaşanılan sürecin Rektör Fahrettin Göktaş’a varıncaya kadar bütün yetkililer tarafından bilindiğini vurgulayarak Fırat Üniversitesi’nin bu süreçte çok ciddi bir zarara uğratıldığını dile getirdiler.

“Cihazlarımızı Hiçbir Gerekçe Göstermeden Vermediler”

Yaşanılan sürece ililşkin değerlendirmelerde bulunan O.M. Firması Satış Müdürü O. C, “ Fırat Üniversitesi tarafından 2018 yılında üç yıl sürecek bir ihale düzenlendi. KİT Karşılığı Cihaz Alımı İşi olan bu ihalenin gerekli olan bütün taahhütlerini yerine getirdik. Bu kapsamda labaratuvar alt yapısı da tarafımızdan karşılandı. Klimadan tutunda, satifürüşüne hatta yazıcısına kadar her şeyi düzenledik. Labaratuvarı komple biz düzenledik. İşin süresi bitince bütün cihazlarımızı almamız gerekiyordu. Fakat Fırat Üniversitesi’ne hem yazılı hem de sözlü başvuru yapmamıza karşın cihazlarımızı hiçbir gerekçe göstermeden vermediler. Cihazlarımızın Fırat Üniversitesi tarafından verilmemesi sonrasında biz de mahkemeye başvurduk. Davamızı kazandık. Davayı kazanmamıza rağmen Fırat Üniversitesi cihazlarımızı ve malzemelerimizi vermedi. Bu durum karşısında icra yoluna başvurduk. Cihazlarımızı ve malzemelerimizi icra yoluyla aldık. “dedi

“İhaleyi yeni alan firmaya avantaj sağladılar”

O.C, İhale süresinin dolması sonrasında Fırat Üniversitesi’nin yeniden çıktığı ihaleye kendilerine ait olan cihazlarla katıldığını belirterek ihaleyi alan firmanın da tıpkı kendileri gibi bütün labaratuvarı yeniden düzenlemesi gerektiğini ancak Fırat Üniversitesi’nin cihazlarını teslim etmeyerek firmaya avantaj sağladığını dile getirdi.

Yetkililer Fırat Üniversitesi’ni Zarara Uğrattı

Hukuksuz bu uygulama sonrasında mahkemeye başvurduklarını aktaran O.C; “ihaleyi alan ilgili firmanın da bizim yaptığımız gibi bütün teknik alt yapıyı kendisinin düzenlemesi gerekiyordu. Fakat bu firma bunu yapmak yerine Fırat Üniversitesi yetkilileri tarafından tarafımıza teslim edilmeyen bizim malzemelerimizi kullandı. Biz bu nedenle malzemelerimizin kira bedelini tahsil etmek için de mahkemeye başvurduk. Bu bedeli de mahkeme kararıyla ödemek zorunda kalacaklar. Bu süreçte devam ediyor. Bu davanın dışında cihazlarımızı yıprattıkları için verdiğimiz ek mahkemeler de ayrıca devam ediyor” diye konuştu.

Sorumlu Yetkililer Yargılansın Cağrısı

O.C son olarak; “Durum mahkeme kararlarıyla da anlaşılacağı üzere çok açık bir şekillde bellidir. Bu noktada sizlerin aracılığıyla soruyorum; Fırat Üniversitesi’ni zarara uğratan Fırat Üniversitesi yetkilileri ile ilgili herhangi bir adli ve idari bir işlem yapılmış mıdır? Soruşturma başlatılmış mıdır? Sizin aracılığınızla savcılarımızı göreve davet ettiğimi de belirtmek istiyorum. Fırat Üniversitesi’nin zarara uğratıldığı rektör yardımcılardan tutunda rektöre kadar herkes tarafından biliniyordu” ifadelerini kullandı.

Lütfen Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir